וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

רופא מזהיר: "נפצעים יותר מריצה למקלט מאשר מירי הטילים"

עודכן לאחרונה: 15.6.2025 / 21:48

פציעות ראש, שברים במפרק הירך ולא רק. יותר ויותר מבוגרים נפצעים בדרך למרחב המוגן. רופא במלר"ד איכילוב על המגמה המדאיגה

אנשים תופסים מחסה במקלט ציבורי לאחר שיגור טילים מאיראן, ירושלים, 13 ביוני 2026. נועם ריבקין פנטון, פלאש 90
הסכנה האמיתית היא בדרך למקלט/פלאש 90, נועם ריבקין פנטון

בעוד שרוב הישראלים רצים במהירות הבזק למקלטים ולממ"דים בעת שמיעת אזעקות, יותר ויותר אנשים, במיוחד מבוגרים, מגיעים לחדרי המיון בבתי החולים בישראל עם פציעות מורכבות כתוצאה מריצה לאזור הממוגן שבביתם.

"ראינו את זה בעיקר עם הטילים מתימן, אבל גם עכשיו זה משמעותי", אומר לוואלה בריאות ד"ר מעין רחמים, רופא במלר"ד (מרכז לרפואה דחופה) בבית החולים איכילוב. "לצערי, יש הרבה פציעות בדרך למקלט - פציעות ראש בקרב מבוגרים, פציעות כתף, פציעות זרוע, דברים שאנשים בדרך כלל לא חוזרים לחיות כמו שצריך אחר כך".

הנתונים שמציג מדאיגים: "אני יכול לומר שבכל משמרת יש לי לפחות 3-6 מקרים כאלו, וזה רק באיכילוב, בעיקר מדובר באנשים מבוגרים עם שברים בעמוד השדרה, שברים משמעותיים".

ויש לכך השלכות קשות. בעיקר כשמדובר באנשים מבוגרים. "כשאנחנו מדברים על אנשים שמלכתחילה יש להם בעיות שלד, בעיקר בקרב נשים מבוגרות, כל שבר שנגרם בהחלט יכול להשפיע על הפרוגנוזה, על איכות החיים ועל הידרדרות המצב, באופן משמעותי", מוסיף ד"ר רחמים.

יותר פציעות מהליכה למקלט מאשר מהירי עצמו

"ברמת המבוגרים", אומר ד"ר רחמים, "אם מסתכלים על התקופה שמאז 7 באוקטובר 2023, היו הרבה יותר פציעות כתוצאה מהליכה למקלט מאשר מהירי עצמו, ואני מדבר על כל השנים האחרונות". זוהי עדות מדהימה לכך שהנזק העקיף מהתקפות הטילים עלול להיות קשה יותר מהנזק הישיר.

ד"ר רחמים מדגיש שלאו דווקא מדובר בזקנים בני 80 או 90 שסובלים מפגיעות בדרך לממ"ד או למקלט: "אני מדבר על אנשים שמבינים את הנושא, בואו נגיד 70 פלוס ויחסית לא כל כך זקנים עדיין, וגם הם בסטטיסטיקה הזו. הם ממהרים למקלט או לממ"ד ונופלים. הכוחות של אישה בת 70 זה לא הכוחות של אישה צעירה יותר".

"בעיקר במצב הנוכחי", מדגיש ד"ר רחמים, "כשיש לנו התראות של 10 דקות או יותר לפני כל אזעקה, חייבים להיזהר בדרך למרחבים המוגנים, ובעיקר כשמדובר באוכלוסייה המבוגרת. הפציעה שעלולה לקרות לאנשים אלו בדרך, לעיתים עשויה לבשר על תחילתה את הידרדרות גופנית. אין צורך לרוץ".

הבקשה של ד"ר רחמים מאיכילוב היא קריאת השכמה לכולנו: במקום לרוץ בפאניקה למקלט, עדיף ללכת במהירות סבירה ולהגיע שלמים. כי לפעמים, הדרך למקום הבטוח יכולה להיות מסוכנת יותר מהסכנה עצמה.

  • עוד באותו נושא:
  • מקלט
  • ממ"ד

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully