בתערוכה יוצאת דופן שנפתחה במרכז "החממה" ברחובות, נפתח צוהר מרגש לעולמם הפנימי של חברי הקהילה. האירוע היווה מפגן אמנותי עוצמתי של חוסן אנושי, שיקום ויכולתה של קהילה מחזקת לייצר משמעות גם מתוך שבר עמוק.
אחת המשתתפות בתערוכה היא מוניק תורג'מן, ששיתפה במסע האישי שלה: "כל חיי עסקתי בעבודת יד, אם מתוך הנאה ואם כמקצוע. לאחר האובדן הטרגי של בננו אבידן, ב־7 באוקטובר בפסטיבל נובה, פניתי באופן טבעי לפעילות אמנותית כמקום מפלט וכדרך לשיקום. בהמלצת העובדת הסוציאלית המלווה את משפחתנו הצטרפתי למרכז החממה ברחובות - מקום שבו הכול נעשה באהבה, בחום וברכות. כמו בטכניקת פיוזינג זכוכית בה אני יוצרת, מתוך שברים נוצרת בהדרגה יצירה חדשה: חיים אחרים, אך שלמים ויפים. החממה אפשרה לי לצאת מהבית, לחזור בהדרגה למעגל חברתי עם אנשים שמבינים את הקושי לחיות עם הכאב והטראומה של האובדן. השיקום האישי הזה נותן לי כיום את הכוח לקחת חלק ביוזמה של תמיכה באנשים במצוקה נפשית בפסטיבלי מוזיקה ובמסיבות, דרך 'מגדל אור', מיזם שהוקם לזכר בננו אבידן תורג'מן".
המרכז הוא חלק ממעטפת המענים של האגודה לבריאות הציבור, הכוללת חונכות להלומי קרב וילדיהם, קבוצות טיפול והעצמה למשפחות, וכן תהליכי שיקום חברתי ותעסוקתי.
ענת טופיק, מנהלת המרכז, מסבירה את תפיסת המקום: "כאן לא רואים את המגבלה, אלא את האמן שבפנים. 'החממה' מהווה אי של שפיות עבור אלו שחייהם נעצרו בעקבות טראומה. המטרה המרכזית היא להפיג את הכאב והבדידות ולהעניק משמעות חדשה לחיים דרך אומנות ויצירה".
המרכז הוקם בשנת 2011 ביוזמת האגודה לבריאות הציבור ומכון "דרכים", במימון ובפיקוח משרד הביטחון והביטוח הלאומי. מאז הקמתו הוא מעניק מענה ייחודי להלומי קרב הסובלים מפוסט־טראומה ולנפגעי פעולות איבה, ומתמקד לאורך השנים באוכלוסייה הבוגרת ובבני הגיל השלישי — מתוך הבנה שפגיעת הלם קרב מלווה את הנפגע לאורך כל חייו.
האמונה החברתית כי עלינו "לא להשאיר אף אחד מאחור", ולהיות שם עבור מי שהיו שם בשבילנו, הפכה למנוע השליחות והעשייה של צוות המרכז כולו, בהנהגת האגודה לבריאות הציבור.
מאז אירועי 7 באוקטובר 2023, משמש מרכז "החממה" עוגן משמעותי עבור הציבור, תוך פתיחת דלתות הבית והלב למען נפגעי המלחמה, שורדי פסטיבל הנובה ובני משפחותיהם. הפעלת מגוון רחב של מענים — החל מסדנאות אמנות מגוונות לביטוי יצירתי, דרך שיקום פיזי וקוגניטיבי ועד חיזוק תחושת הערך והשייכות — יצרה הזדמנות יוצאת דופן לבניית "גשר" של שיח וסולידריות בין־דורית. במרחב זה נפגשים נפגעי מלחמות ישראל ופעולות האיבה לדורותיהם: מפצועי מלחמת ששת הימים ועד שורדי הנובה ומלחמת "חרבות ברזל".
יורם בן יהודה, מנהל מכון דרכים והמנהל המקצועי של המרכז, מתאר: "החממה אינה רק בית של יצירה, שעוזר לפצועים למצוא את המקום היוצר בתוכם וממנו להצמיח את האומנות שלהם, החממה היא גם בית חם של חברה אנושית וקרבה בין אנשים שהבדידות היא מנת חלקם לאורך חייהם ובערוב ימיהם".
האירוע עצמו היווה רגע שיא של אחדות, הערכה וחשיפה נדירה של "סיפור הנפש" של המשתקמים, לצד העשייה המקצועית והאנושית במרכז. בין האורחים שנכחו: יו"ר ארגון נכי צה"ל מחוז שפלה שלומי אסרף, מירב עוז ודוד אלפרנג'י; מנהלת צוות שיקום מחלקת פעולות איבה בביטוח הלאומי רחובות מיכל ברק; מ"מ ראש העיר שוקי קרומר וסגנית ראש העיר איטל בציר אלשייך. הנהלת האגודה לבריאות הציבור, בני משפחות המשתקמים והקהל הרחב — כולם היו עדים לכוחה של יצירה מתוך שברים.
עו"ד יסמין נחום, מנכ"לית האגודה לבריאות הציבור, סיכמה: "החממה היא עדות חיה לכוחו של השיקום הקהילתי והיצירתי. כאן אנחנו רואים כיצד מתוך שבר עמוק צומחת תקווה חדשה, זהות מחזקת ויכולת לחזור לחיים בעלי משמעות. האגודה רואה שליחות וציונות של ממש להיות בית עבור נכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה וללוות אותם במסעם. האגודה לבריאות הציבור נקראה לדגל לפני יותר מחמישים שנה ותמשיך להעמיד לרשות נפגעי מלחמות ישראל ופעולות האיבה את כלל המשאבים העומדים לרשותה מתוך מחויבות לשיקום ותקומה".
לאתר של האגודה לבריאות הציבור לחצו כאן
