החוק החדש, שמחייב הדפסת תמונות קשות לצפייה על גבי אריזות הסיגריות, הוא דוגמה נוספת לגישה שגויה של משרד הבריאות.
מחקרים מראים שהפחדה לא יעילה בגמילה מעישון, ולעיתים אף גורמת לתוצאה הפוכה. אותם מחקרים מראים כי שימוש בתמונות קשות על אריזות סיגריות, בטווח הארוך, עלולות לגרום לאפקט הפוך ורק יגבירו את הרצון לעשן כתוצאה מהדחקת החרדה. רק לידיעה השוק בכל העולם מוצף בעשרות יצרנים המשווקים קופסאות יפהפיות ומקושטות בפרחים וחופי ים לעיטוף הקופסאות המכוערות.
אני מאמין שהמעשנים פיתחו אדישות לאזהרות המפורסמות על נזקי העישון, ומאסו בהטפות ובחוקים שגורמים לנידויים מחוץ למקום העבודה או הקניון ובטח שצילומים מכוערים רק יכעיסו אותם.
לא להפחיד. להשקיע בחינוך והסברה
עם השנים למדנו שגמילה מעישון היא החלטה אישית, שכל מעשן מקבל בזמן המתאים לו וזה מגיע מתוך מקום עמוק בתוכו, ובדרך כלל מהיום שבו יצהיר בפה מלא שהוא רוצה להפסיק לעשן יעברו חודשים רבים עד שיעשה את הצעד, אלא אם עבר איזה שהו טריגר טראומתי פתאומי כמו התקף לב או מוות של קרוב משפחה כתוצאה מהעישון . רוב המעשנים רוצים להיגמל מעישון, ורובם קרוב לוודאי יפסיקו ללא ההטפות לגמילה, צילומי זוועות על קופסאות הסיגריות או חוקים האוסרים עישון.
מחקר של אוניברסיטת פנסילבניה מצא שמסרים חיוביים, המתמקדים ביתרונות הגמילה, יעילים יותר ממסרים שליליים המפחידים. מחקר נוסף, שפורסם בכתב העת Health Psychology, מצא כי מעשנים שמקבלים תמיכה חברתית ורגשית מצליחים להיגמל יותר מאלו שמתמודדים לב וזו גם האסטרטגיה שלנו באברהמסון, לעטוף כל אדם שמגיע אלינו 360 מעלות מכל הכיוונים ולעשות הכל בכדי שיצליח.
במקום להתמקד בהפחדה, עלינו להשקיע בחינוך, הסברה ותמיכה במעשנים שרוצים להיגמל. עלינו לספק להם כלים ואסטרטגיות להתמודדות עם קשיי הגמילה, ולעודד אותם לפנות לעזרה מקצועית.
הגיל הממוצע שבו מתחילים להתנסות ולעשן הוא 12 ואם רוצים לעשות שינוי אז צריך לתפוס את הילדים עוד לפני ולגרום להם לא לגעת בסיגריות. גמילה מעישון היא תהליך מורכב, הדורש סבלנות והתמדה. במקום להעניש את המעשנים, עלינו לעזור להם להשתחרר מהתלות בניקוטין ולשפר את בריאותם.
הכותב, אהוד אברהמסון, מייסד "מכון אברהמסון", במסגרתו נגמלו עשרות אלפי מעשנים ב-40 השנים האחרונות